Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان،ممکن است بیماری جذام تصاویری از اندام‌های کج و معوج و زیست‌گاه‌های دورافتاده را به ذهن متبادر کند، اما امروزه این بیماری بسیار کمتر از قبل شدت دارد و کاملاً درمان‌پذیر است. هزاران سال است که انسان با این بیماری دست‌وپنجه نرم می‌کند، اما فقط ۱۵۰ سال است که عامل آن کشف شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

نام مدرن بیماری جذام، هانسن (Hansen) است که از روی نام گرهارد آرمور هانسن برگرفته شده است. این بیماری ناشی از باکتری «میکوباکتریوم لپرائه» (Mycobacterium leprae) است که باعث ضایعات پوستی می‌شود و می‌تواند به طور دائمی به اعصاب فرد آسیب برساند. با این حال این تصور غلط وجود دارد که جذام باعث از بین رفتن یا از جا کنده شدن اعضای بدن افراد می‌شود.

برای قرن‌ها، مبتلایان به جذام مایه سرافکندگی و ننگ جامعه محسوب می‌شدند و این باعث جلوگیری از گزارش بموقع بیماری و درمان زودهنگام می‌شد. بدین مناسب هشتم بهمن ماه روز جهانی جذام نامیده شده و از سال ۱۹۵۴ وارد تقویم شده تا به بیماران جذامی و اطرافیان آن‌ها آگاهی داده شود. در این گزارش از شش واقعیت عجیب در مورد جذام سخن خواهیم گفت.

موارد جذام کم‌تر شده، اما بیماری ریشه‌کن نشده

اگرچه غالباً جذام به‌عنوان یک بیماری منسوخ‌شده تصور می‌شود، اما افراد هنوز هم می‌توانند به باکتری‌های عامل بیماری آلوده شوند. مدیر برنامه کنترل سل و جذام وزارت بهداشت ایران سال گذشته اعلام کرد میزان شیوع جذام در کشورمان به کمتر از یک مورد در هر دَه هزار نفر جمعیت رسیده است و از سوی دیگر امروزه درمان این بیماری در کنار خانواده مقدور است و دیگر قرنطینه و طرد شدن فرد بیمار معنایی ندارد.

این مسئله محدود به ایران نیست. به‌تازگی دانش‌آموزی در کالیفرنیای آمریکا به جذام مبتلا شد و هر ساله چندین مورد در جنوب ایالات متحده از جمله در فلوریدا، لوئیزیانا و تگزاس مشاهده می‌شود. برنامه ملی بیماری هانسن آمریکا (NHDP) می‌گوید هر ساله بین ۱۵۰ الی ۲۰۰ مورد جذام در آمریکا رخ می‌دهد.

در حالی که در دهه هشتاد میلادی میلیون‌ها نفر در جهان مبتلا به بیماری جذام بودند، امروزه این رقم به زیر دویست هزار نفر رسیده است. بیشتر موارد جذام ساکن هندوستان هستند.

بیشتر بخوانید

فقط چند دقیقه با جذامی‌های ایران

جذام کاملاً درمان‌پذیر است

در گذشته بیش از خود جذام، انزوا و گوشه‌گیری افراد مبتلا به جذام مایه ترس و وحشت بود و برای بیماران ویرانگر به حساب می‌آمد، اما امروزه این بیماری با ترکیبی از آنتی بیوتیک به‌راحتی درمان می‌شود.

با این حال همانطور که بروز علائم بیماری مدت‌ها طول می‌کشد، تکمیل درمان آن نیز مدت زمان زیادی به طول می‌انجامد: طبق گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC)، بیمارانی که مبتلا به جذام هستند باید انتظار داشته باشند برای شش ماه تا دو سال آنتی‌بیوتیک مصرف کنند.

براساس گزارش NHDP هنگامی که فردی شروع به مصرف آنتی‌بیوتیک برای جذام می‌کند، در طی چند روز به سرعت تقریباً همه باکتری‌های ایجاد کننده جذام از بین می‌برند، اما اگر درمان خیلی زود متوقف شود، این باکتری‌ها می‌توانند دوباره باعث ایجاد عفونت شوند. NHDP می‌گوید باکتری‌های مرده ممکن است چندین سال، حتی پس از پایان درمان در بدن بمانند، اما هیچ گونه خطری برای عفونت مجدد ندارند.

آرمادیلو می‌تواند آن را منتقل کند

یکی از دلایلی که جذام در مناطق خاصی از کشور‌ها شیوع بیشتری دارد به دلیل موجودی است که در آن مناطق زندگی می‌کند یعنی آرمادیلوی نه‌نواره (Dasypus novemcinctus).

در واقع، آرمادیلو‌ها می‌توانند باکتری‌های عامل جذام را حمل کنند و به انسان منتقل کنند. محققان تصور می‌کنند که انسان‌ها برای اولین بار زمانی در ۵۰۰ سال گذشته، جذام را به آرمادیلو‌ها منتقل کرده‌اند و تحقیقاتی در سال ۲۰۱۱ تایید کرده است که آرمادیلوس می‌تواند آن را به انسان منتقل کند. دوستداران حیوانات نیاز نیست وحشت کنند. آرمادیلو فعلاً تنها موجود دیگری به جز انسان است که طور رسمی می‌تواند به بیماری جذام مبتلا شود (موارد بسیار نادر میمون نیز مشاهده شده است).

بیشتر مردم در برابر آن مصون هستند

بله، جذام مسری است، افراد در صورت استنشاق باکتری می‌توانند به آن آلوده شوند. با این حال، طبق یک تحقیق معتبر، یکی از دلایل اصلی گسترده نبودن این بیماری این است که تخمین زده می‌شود ۹۵ درصد از کل انسان‌ها از این بیماری در امان هستند و به طور ذاتی در برابر آن مصون هستند.

در ایالات متحده هنوز «زیست‌گاه جذامی‌ها» وجود دارد!

البته مردم دیگر مجبور به زندگی در آنجا نیستند. در آمریکا افراد مبتلا به جذام از سال ۱۸۶۶ تا ۱۹۶۹ برای زندگی به شبه‌جزیره کالوپاپا هاوایی فرستاده می‌شدند. امروزه این منطقه یک پارک جنگلی است. مؤسسه NPS که مدیریت این پارک‌ها را در اختیار دارد می‌گوید در طول این بازه تقریباً صد ساله بیش از ۸۰۰۰ نفر در این منطقه جان خود را از دست دادند. به گزارش CNN اگرچه افراد از سال ۱۹۶۹ آزاد بودند آن منطقه را ترک کنند، اما بسیاری از آن‌ها به دلیل اینکه آنجا برای‌شان به خانه تبدیل شده بود همانجا باقی ماندند. طبق گزارش NPS، هنوز هم کسانی هستند که آنجا زندگی می‌کنند هر چند که مدت‌هاست از این بیماری درمان شده‌اند. طبق گزارش CNN تا سپتامبر ۲۰۱۵، ۱۶ بیمار سابق بیماری هانسن هنوز در شبه جزیره کالائوپاپا زندگی می‌کردند.

انتهای پیام/

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: جذام بیماری پوستی بیماری جذام باکتری ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۸۳۳۹۷۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

درمان کودکان زیر ۷ سال رایگان می‌شود

به گزارش خبرآنلاین ، بهرام عین‌اللهی وزیر بهداشت و درمان در حاشیه نشست هفتگی هیئت دولت در جمع خبرنگاران با اشاره به رایگان شدن خدمات درمان برای کودکان تا سن ۷ سال در مراکز پزشکی دولتی گفت: در حوزه سلامت در سنین مختلف شرایط خاصی وجود دارد که ما باید به آن توجه کنیم. بسیاری از بیماری‌های انسان در ۷ سال اول زندگی او ایجاد می‌شود که اگر این بیماری‌ها در همان سنین کودکی پیشگیری شود، فرد در سنین بزرگسالی دیگر درگیر درمان این بیماری‌ها نخواهد شد.

ایسنا در خبری نوشت: وی افزود: رشد تکاملی بدن انسان در طول دهه اول عمر او ایجاد می‌شود. بنابراین هر حادثه‌ای به ویژه در ۷ سال اول زندگی کودکان می‌تواند پایدار شود. برهمین اساس با تلاش‌ها و پیگیری‌هایی که صورت گرفت در نهایت، رایگان شدن خدمات پزشکی برای کودکان تا سن ۷ سالگی در مراکز پزشکی دولتی در هیئت دولت به تصویب رسید. این طرح مایه افتخار برای جمهوری اسلامی ایران است که علی رغم همه مشکلات و تحریم‌ها خدمات پزشکی به کودکان تا ۷ سال را در مراکز دولتی رایگان اعلام کند.

عین اللهی گفت: این مسئله در واقع یک سرمایه گذاری برای آینده کشور است و ممکن است نتایج آن در دولت فعلی دیده نشود ولی در ۱۰ یا ۲۰ سال آینده نتایج آن مشخص خواهد شد و کشور را از نظر سلامت بیمه می‌کند.

وی در پاسخ به سوالی درخصوص کمبود دارو برای بیماران تالاسمی بیان کرد: بنا داریم با تقویت شرکت‌های دانش بنیان، داروی مورد نیاز را تأمین کنیم. در زمینه داروی بیماری تالاسمی افزایش تولید داشته‌ایم ولی تمایلی برای استفاده از داروی خارجی وجود دارد که پزشک باید این را تشخیص دهد. کمبودها را در داخل با اولویت شرکت‌های دانش بنیان تأمین خواهیم کرد.

وزیر بهداشت درباره اهمیت تولید پانسمان برای بیماران پروانه‌ای خاطرنشان کرد: ما ابتدای دولت ۷۰۰ شرکت دانش بنیان داشتیم که این میزان هم‌اکنون به ۱۴۰۰ شرکت رسیده که به‌نوعی رکورد است. با حمایت دولت تعداد این شرکت‌ها باز هم افزایش خواهد داشت که یکی از دستاوردهای همین شرکت‌ها، تولید این پانسمان بوده است. البته این کار در مرحله پژوهشی است و امیدواریم به مرحله تجاری‌سازی برسد

۲۳۳۲۱۷

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1901804

دیگر خبرها

  • چرا بدن درد می‌گیریم؟
  • چرا بدن‌درد می‌گیریم؟
  • علائم فشار خون بالا
  • علائم فشار خون بالا را بشناسید
  • درمان بیماری‌های صرع و تشنج کودکان در ایران
  • یک موضوع مهم درباره آلرژی که خیلی‌ها نمی‌دانند
  • کشف داروی جدید برای درمان بیماری MS (فیلم)
  • درمان کودکان زیر ۷ سال رایگان می‌شود
  • کبد چرب و دردسرهایش
  • ۵ دمنوشی که برای درمان سرماخوردگی معجزه می‌کند